GET PANDAI APP NOW

ArticlesPandai

Jenis-jenis Bencana Alam yang Malaysia Alami

natural disaster

Bencana alam adalah suatu tragedi atau peristiwa alam yang tidak dijangka berlaku dan memberi kerosakan yang boleh menyebabkan kerugian fizikal, kewangan, dan emosi yang besar kepada manusia. Malaysia, dengan kedudukannya di kawasan tropika, tidak dapat mengelak dari menghadapi bencana alam dari semasa ke semasa. Terdapat beberapa punca yang boleh menyebabkan bencana alam. Faktor-faktor semula jadi faktor meteorologi (seperti ribut taufan, banjir, dan kekeringan) dan faktor antropogenik (aktiviti manusia seperti pembangunan tidak terkawal, penebangan hutan, pemanasan global, dan pencemaran alam sekitar). Kebanyakan bencana alam adalah disebabkan oleh gabungan faktor-faktor semula jadi dan antropogenik. Hal ini semakin menjadi isu yang mendesak dalam masyarakat global yang semakin berkembang. Terdapat beberapa jenis bencana alam yang negara Malaysia alami. Antaranya adalah:

Banjir

Banjir adalah antara jenis bencana alam yang paling kerap berlaku di Malaysia. Kegiatan manusia seperti pembangunan tanpa mengambil kira sistem pembuangan air yang sesuai dan penggunaan tanah yang tidak terkawal merupakan faktor utama yang menyebabkan banjir semakin menjadi-jadi. Selain itu, faktor cuaca seperti hujan lebat juga menjadi penyumbang utama kepada banjir. Banjir boleh membawa kesan buruk yang ketara kepada manusia dan ekonomi Malaysia.

Contoh banjir besar yang pernah berlaku di Malaysia termasuklah banjir besar 1971. Banjir itu melanda Pantai Timur Malaysia dan telah menjadi banjir besar di Kelantan pada tahun 2014. Menurut Laporan Kebanjiran Malaysia 2021 oleh Jabatan Pengairan dan Saliran Malaysia, sebanyak 107,157 orang telah terjejas dan 21,190 keluarga telah mengungsi akibat banjir pada tahun 2020.

Untuk mengurangkan kesan banjir, kerajaan perlu mengambil pelbagai langkah seperti membangunkan sistem perparitan yang lebih baik, memantau cuaca secara berterusan, serta meningkatkan kesedaran orang ramai tentang kepentingan menjaga alam sekitar.

Kebakaran Hutan

Kebakaran hutan atau dalam bahasa inggerisnya ‘wildfire‘ adalah salah satu jenis bencana alam yang merosakkan hutan tebal semula jadi. Selain daripada kegiatan manusia seperti pembukaan ladang atau merosakkan kawasan hutan, faktor cuaca seperti kekeringan dan angin kencang juga boleh menjadi penyebab kebakaran hutan. Kebakaran hutan boleh menyebabkan kerugian besar kepada alam sekitar dan manusia terutama sekali dari segi kesihatan alam sekitar yang boleh menentukan kualiti hidup manusia.

Contoh kebakaran hutan terbesar di Malaysia adalah kebakaran hutan di Taman Negara Taman Negara Kuala Tahan pada tahun 2019. Kebakaran hutan tersebut meliputi kawasan seluas 3,000 hektar dan mengambil masa hampir sebulan untuk dipadamkan sepenuhnya.

Langkah-langkah seperti mengawasi kawasan hutan dan menetapkan undang-undang yang lebih ketat perlu diambil untuk mengurangkan risiko kebakaran hutan dan melindungi kawasan hutan dari aktiviti manusia yang merosakkan.

Gempa Bumi

Gempa bumi adalah peristiwa alam semulajadi yang berlaku apabila keretakan di dalam kerak bumi bergerak dan boleh berlaku pada bila-bila masa dan tempat tanpa ada tanda-tanda yang jelas. Di Malaysia, gempa bumi biasanya berlaku di kawasan pantai timur dan selatan. Walaupun kebanyakan gempa bumi di Malaysia tidak menimbulkan risiko yang besar, ia masih perlu diambil berat oleh kerajaan dan orang awam.

Contoh gempa bumi yang terbesar di Malaysia adalah gempa bumi yang berlaku pada 5 Jun 2015 di Kundasang, Sabah. Gempa bumi ini menyebabkan 18 orang terkorban dan ratusan orang cedera. Kebanyakan bangunan di kawasan tersebut juga mengalami kerusakan serius.

Oleh itu, pembinaan bandar mestilah menggunakan reka bentuk bangunan yang lebih tahan gempa bumi dan memperkukuh bangunan yang sedia ada. Orang awam juga digalakkan untuk mengambil langkah-langkah pencegahan seperti mengikuti latihan evakuasi dan memastikan kelengkapan dalam persediaan bencana.

Angin Taufan

Angin taufan adalah satu jenis bencana alam yang berbahaya yang biasanya berlaku pada musim hujan di Malaysia. Bencan ini boleh menyebabkan kerosakan besar terhadap bangunan dan infrastruktur, serta mempunyai kesan buruk terhadap ekonomi dan manusia.

Contoh angin topan terbesar di Malaysia adalah Taufan Haiyan pada tahun 2013, yang menimbulkan kesan besar di Filipina dan juga merasakan kesan di Malaysia. Di Malaysia, angin taufan biasanya berlaku di pantai timur semenanjung dan Sabah.

Walaupun angin taufan jarang berlaku di Malaysia, langkah-langkah berjaga-jaga seperti membangunkan sistem peringatan awal dan mengeluarkan amaran kepada orang ramai mesti dilakukan. Orang ramai juga digalakkan untuk mengambil langkah-langkah pencegahan seperti memastikan kelengkapan dalam persediaan bencana dan memperkukuh bangunan untuk menangani kesan angin topan.

Tanah Runtuh

Tanah runtuh adalah satu jenis bencana alam yang berlaku apabila tanah longsor dari bukit atau cerun curam. Bencana ini biasanya berlaku pada musim hujan dan boleh menjadi sangat berbahaya, terutama jika berlaku di kawasan berpenduduk. Di Malaysia, tanah runtuh biasanya berlaku di kawasan bukit dan cerun curam di Sabah, Sarawak dan semenanjung Malaysia.

Contoh tanah runtuh terbesar di Malaysia adalah bencana tanah runtuh di Bukit Antarabangsa, Kuala Lumpur pada tahun 2008. Bencana ini menyebabkan 5 orang terkorban dan banyak bangunan dan kenderaan hancur. Satu lagi kes tanah runtuh baru-baru ini ialah tanah runtuh Batang Kali pada tahun 2022. Tanah runtuh tersebut terjadi di tapak perkhemahan Father’s Organic Farm, Batang Kali, Selangor (berdekatan Gohtong Jaya, Genting Highlands, Hulu Selangor) batang kali-cameron highland di mana 92 orang terperangkap dan telah mengorbankan 31 nyawa.

Untuk mengurangkan risiko tanah runtuh, kerajaan perlu mengambil tindakan seperti mengawasi kawasan bukit dan cerun curam dan membangunkan sistem peringatan awal. Orang awam juga digalakkan untuk mengambil langkah-langkah pencegahan seperti memastikan kelengkapan dalam persediaan bencana dan mengelakkan aktiviti yang merosakkan tanah.

Tsunami

Tsunami adalah satu jenis bencana alam yang berlaku apabila gempa bumi atau letusan gunung berapi berlaku di bawah laut, menyebabkan ombak besar dan kuat yang boleh merusak pantai dan membahayakan nyawa manusia. Walaupun tidak kerap berlaku di Malaysia, tsunam adalah bencana alam yang sangat berbahaya dan memerlukan perhatian yang serius.

Contoh tsunami yang paling terkenal di Malaysia adalah Tsunami Aceh pada tahun 2004 yang menimbulkan kesan besar di Indonesia dan juga melanda pantai barat semenanjung Malaysia dan Sabah.

Untuk mengurangkan risiko tsunam, kerajaan telah mengambil langkah-langkah seperti membangunkan sistem peringatan awal dan menyediakan latihan evakuasi kepada orang awam. Orang awam juga digalakkan untuk mengambil langkah-langkah pencegahan seperti memastikan kelengkapan dalam persediaan bencana dan mengelakkan aktiviti di kawasan pantai ketika mendapat amaran tsunami.

Bencana Alam di Malaysia

Bencana alam adalah sesuatu yang tidak dapat dielakkan, tetapi risiko bencana alam boleh dikurangkan dengan mengambil langkah-langkah pencegahan dan persediaan yang betul. Oleh itu, adalah penting untuk memahami punca bencana alam dan mengambil tindakan untuk mengurangkan kesan dan risikonya.daripada mengalami pelbagai jenis bencana alam yang terdiri daripada banjir, tanah runtuh, kebakaran hutan, gempa bumi, angin topan, dan sebagainya. Kerajaan Malaysia telah mengambil pelbagai langkah-langkah untuk melindungi rakyat dan alam sekitar daripada bencana alam, tetapi orang awam juga perlu mengambil tanggungjawab dalam mengurangkan risiko bencana alam dengan mengambil langkah-langkah pencegahan dan memastikan kelengkapan dalam persediaan bencana.

Log in or Sign Up at www.pandai.org 
Download Pandai App now via Google Play or App Store.
Follow us on our Social Media Now for more updates!
Facebook: @pandaiofficial
Instagram:@pandaiofficial
Twitter: @pandaiofficial
TikTok: @pandaiofficial
Blog: blog.pandai.org
#AchieveTogether

Related posts
PandaiProgram

Program Cuti Sekolah 2024: Aktiviti Seisi Keluarga! Pandai Carnival

ArticlesPandai

Bersedia untuk Back-To-School dengan Seminar Permulaan Baru 2024!

NewsPandai

Meet Ask PBot: Your Ultimate Study Buddy in Pandai!

ArticlesPandai

Mengenal Potensi Anak-Anak: Mengapa Ini Penting?